Municipiul Ramnicu Sarat

Ramnicu Sarat este un oras din judetul Buzau cu o populatie 451.069 din care in Ramnicu Sarat sunt 33.843 persoane adica 16.225 de sex masculin si 17.618 de sex feminin. ( Conform recensamantul din 2011. )

Orasul Ramnicu Sarat se desfasoara pe ambele maluri ale raului Ramnic si are o suprafata de 5286 ha din care 3.806 ha teren agricol adica 72% in mare parte fiind arabil. Lungimea totala a strazilor este de 140 km. Orasul face tranzitia de la o zona de campie la dealurile subcarpatice si beneficiaza de o retea de drumuri comerciale ce leaga Muntenia de Moldova.

Cea mai importanta ruta de acces este DN2/E85 Bucuresti – Buzau – Focsani – Bacau – Suceava si este circulata zilnic de mii de autoturisme . Ramnicu sarat fiind la jumatatea distantei dintre Buzau si Focsani.
DN 20 Ramnicu Sarat – Braila – Tulcea cu trecere peste Dunare la Braila cu bacul, este un alt drum important ce face legatura catre Delta Dunarii.
Totodata dispune si de o retea densa de drumuri locale modernizate.

Pe calea ferata, este la o distanta de 161 km de capitala Romaniei, 33 km pana la Buzau iar 102 km de Ploiesti, 38 Focsani si 141 de Bacau, 301 pana la Iasi.

– Stema –

Stema orasului reprezinta un suct taiat de o fascie undata, din argint. In campul superior, pe albastru, o biserica veche modovenea, din argint, in profil spre stanga cu un singur turn si asezata pe o terasa verde. In campul inferior, pe rosu, doua sabii incrucisate, din argint, cu garzile negre, in jos. Scutul timbrat cu o coroana din argint in cinci turnuri.
Biserica aminteste stravechea ctitorie a lui Stefan cel Mare, fascia undata – apa Ramnicului, iar sabiile simbolizeaza luptele ce s-au purtat de-a lungul veacurilor, in imprejurimile orasului.

 

– Clima –

Fiind asezat la marginea campiei, orasul Ramnicu Sarat are o clima uniforma. Temperaturile medii anuale fac diferenta dintre cele de deal unde sunt mai scazute si cele de campie unde sunt mai ridicate.
Precipitatiile inregistreaza sub 400 mm anual. Femonenele de iarna au o durata redusa iar stratul de zapada este instabil si discontinuu. Cele mai insemnate cantitati sunt de obicei inregistrate in luna martie, iar cantitatea maxima in 24 de ore a fost in 1897 de 89.8mm

Temperatura cea mai ridicata a fost atinsa in luna august 1951 si au fost 39 grade iar cea mai scazuta in februarie 1940 unde au fost -26 grade celsius.

Vantul cel mai important este Austrul care bate din Sud-Vest cu o medie de 21.1%

Baltaretul care bate din Sud-Est cu o pondere de 11.1% iar Crivatul din Nord-Est cu o pondere de 36.3%.

– Hidrografia –

Raul ce strabate orasul Ramnicu Sarat este Raul Ramnic, acesta fiind al doilea rau ca marime din judetul Buzau.
Raul Ramnic are o lungime de 139.5 km si izvoraste din Muntele Furu de la altitudinea de 1310 m, strabate depresiunea subcarpatica Neculele, de unde primeste numeroase izvoare clorurosodice ( Motnau, Pacuri etc.) intra in depresiunea subcarpatica a dumitrestilor unde media caderii este de 33m, strabate poarta de la Buda primind un singur torent Izvorul Pietrelor, iar in dreptul orasului Ramnicu Sarat primeste inca un afluent piemontan, Grebanul, dupa care raul strabate Campia Ramnicului, abatanduse treptat spre nord. Debitul mediu multianual este de 17.7 m/s. In vara anului 1987 albia raului secase complet datorita temperaturii foarte ridicate si a lipsei prelungite de precipitatii.
Ca si valoare termica raul Ramnic a avut cea mai ridicata temperatura de 19-20 grade.

– Vegetatia –

Vegetatia Ramnicului si a zonelor din imediata apropiere este bogata si atent cercetata de specialisti. Se cunosc cateva sute de specii in majoritatea lor specifice stepei. Lunca Ramnicului are in alcatuire specii cu lemn moale cum sunt salciile, slopii, precum si unii arbusti ca sangerul, lemnul cainesc, curpenul de padure, hameiul, murul de miriste etc.
Primavara timpuriu infloresc ghioceii, brandusa galbena, brebeneii, viorelele etc.
Nu lipsesc muscineele, ferigile si ciupercile.

 

 

Obiective.

 

 

  • Trezorerie Ramnicu Sarat
  • Administratia Finantelor Publice
  • Judecatoria Ramnicu Sarat
  • Parchetul de Pe Langa Judecatoria Ramnicu Sarat

 

 

  • Stadionul Olimpia Ramnicu Sarat
  • Sala de sport

 

  • Politia Locala
  • Politia Municipala

 

  • Transport Urban de Calatori

 

Județ: Buzău
Regiunea geografică: Muntenia
Populație: 33 843 loc
Suprafață: 5286 ha
Altitudine: 118 m.
Atestare documentară: 1439
Latitudine: 45 grade 22′ 48″
Longitudine: 27 grade 03′ 36″
Fus orar UTC+2
Cod poștal: 125300
Primar: Sorin Cirjan
Ramnicu Sarat Online
Harta Orasului Ramnicu Sarat